7.3.2008

Työmatkaneuloja / Commuting

Työmatkani kestää toista tuntia suuntaansa. Tästä ajasta osa kuluu kävelyihin pysäkeille ja pysäkeillä odotteluun, mutta yli puolet istun metrossa/junassa/bussissa. Yleensä mukanani on joku sopiva neule - sellainen, jota voi tehdä pienissä erissä ja jonka voi milloin vain sujauttaa kassiin (koska yhtenäistä neulonta-aikaa on pisimmilläänkin vain vartin verran) ja joka ei vaadi ankaraa ohjeen seuraamista (koska ohjeen esillä pitäminen olisi hankalaa). Suosikeiksini ovat nousseet erityisesti sukat ja pipot.

I commute from Helsinki to Espoo every working day. In practise this means that I sit on bus/underground/train over an hour daily. Usually I spend the time knitting something simple and portable - socks and caps are my favorite for this purpose.

Kuluneella viikolla tikuttelin tätä sukkaa:

Last week's portable project was this sock:

korttisukka1

Mallin löysin Neulomon keskusteluista. Se on ilmeisesti kotoisin Pohjanmaalta, ja tarina kertoo, että körttiseuroissa saarnamiehen jaloissa oli ollut tällä mallilla neulotut sukat. Sukkamalli oli kiinnostanut emäntää saarnaa enemmän, ja seurojen aikana hän oli painanut mallineuleen mieleensä. Siitä lähtien malli on kiertänyt emännältä toiselle. Alkuperäisten körttisukkien värit lienevät harmaa ja sininen, mieheni valitsi omiin sukkiinsa mustan ja punaisen.

I found the pattern in Neulomo. Allegedly it comes from Ostrobothnia where there had been a revival meeting. The preacher had worn this kind of socks, and the socks had interested the housewife more than the Word. During the meeting she had made a mental note of the pattern and since then the pattern has spread from one housewife to another. The original colors were presumably gray and blue, my husband chose black and red for his socks.


korttisukka2

Mallineule on varsin yksinkertainen. Yhdellä kerroksella käytetään aina vain yhtä väriä, pystyraidat muodostuvat nostetuista silmukoista. Sopivan yksinkertaista työmatkaneulojallekin! Parin sukka saanee ensi viikon aikana.

The pattern is very easy. On one round you use only one color, the vertical stripes are created by slipped stitches. Simple enough for a commuter!

En muuten edes uskalla arvata, kuinka turhautunut olisin pitkään työmatkaani, ellen voisi ajatella sitä mahdollisuutena neuloa. Kertyyhän edestakaisesta matkasta toista tuntia neulonta-aikaa joka työpäivä...

I can't even imagine how frustrated I would be if I couldn't knit during my daily travels to work and back home. As a knitter I see this just as an opportunity to knit...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivat körtit! Minä olen samanlainen, toimettomana on hankala istua. Liekö sitä luterilaista ahkeruutta, kotoa iskostunutta perinnettä. Mites se meneekään, toimettomat kädet ovat paholaisen käsikassari tai jotain...

Anonyymi kirjoitti...

Kivan näköinen kuvio noissa sukissa :)

Hyvää neulonta-aikaahan ne työmatkat ovat...jos ei siis itse aja autoa :D

-maria- kirjoitti...

Annika: osaan kyllä kotona olla jouten, mutta työmatkoilla on mukava olla jotain tekemistä mukana! Ne kun eivät oikein ole joutoaikaakaan :)

Tess: Jotkut hurjat kuulemma aamuruuhkassa seisoessa neulovat kerroksen tai pari - itse en kyllä ole kokeillut!