30.1.2010

Lankamatka Tallinnaan (aka ahtojäiden ihastelua)

Eilen lähdin yhdessä Kristiinan kanssa Tallinnaan päiväreissulle. Ajatuksenamme oli - yllätys, yllätys - vierailla lankakaupoissa, nappikaupoissa, kirjakaupoissa (käsityökirjahyllyjen luona, luonnollisesti) sekä nauttia kuumat kaakaot ja suklaakakun palaset ennen kotimatkaa. Toisin kävi: päädyimme Suomenlahdelle mediatapahtumaksi ja ihastelemaan ahtojäitä.

Ahtojaat1
Mittakaavaa kuvista ei näe, mutta paksuja nuo jäälautat olivat. Etelästä puhaltanut tuuli oli painanut ne Suomen rannikolle.

Matka alkoi aikataulun mukaisesti kunnes noin puolen tunnin päästä laiva pysähtyi. Jäämassat olivat liikaa 15300 kW:n tehoiselle Nordlandialle.

Helikopteri
Helikopterin pörrätessä taivaalla arvelimme, että tiedotusvälineetkin ovat tilanteesta kiinnostuneita.

Lunta tuiskutti ja viima oli melkoinen. Me olimme tukevasti jumissa.

Jaapuikot
Jääpuikotkin jäätyivät tuulessa vinoon.

Suomenlahden jäänmurtajat olivat molemmat useiden tuntien päässä Helsingin edustasta. Omaa alustamme vahvemmat paatit kuitenkin puskivat jäämassan läpi. Useat matkustajalaivat yrittivätkin auttaa Nordlandiaa kulkemalla mahdollisimman läheltä, jotta aluksemme olisi irronnut jäistä. Pariin otteeseen pääsimmekin etenemään joitakin satoja metrejä, mutta sitten vauhti taas tyssäsi ja väylä umpeutui.

Ahtojaat2

Lopulta noin seitsemän tunnin seisoskelun jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa kohti Tallinnaa Superstarin ja Baltic Princessin ruohittua jäitä tieltämme. Tässä vaiheessa myös pari jäänmurtajaa ja hinaajaa oli lähestymässä Nordlandiaa.

Pelastusvene

Mitään hätää meillä ei laivalla ollut. Seura oli mitä mainiointa, käsityöt olivat mukana ja ne etenivät joutuisasti. Pieni huoli meillä oli langan riittävyyden suhteen, menomatka kun kesti kymmenen tuntia aikataulun mukaisen kolmen tunnin sijaan. Juuri ja juuri lankamme kuitenkin riittivät. Vaihdoimme vinkkejä neuleisiin liittyen, nautimme varustamon tarjoaman maittavan lounaan ja virvokkeita, seurasimme tilannetta leppoisten monikielisten kuulutusten ja myöhemmin myös TV-uutisten välityksellä, liikutuimme merikarhujen itsestäänselvästä tavasta auttaa pulaan joutunutta kaveria kilpailuasemasta huolimatta. Matkasta jäi kaiken kaikkiaan hyvä mieli.

Koska laiva viivähti maissa vain puolentoista tunnin verran ja ilta oli jo aika myöhä, typistyi Tallinnan kierroksemme käynniksi Sadamarketissa. Sieltä kuitenkin saimme sitä tärkeintä tuliaista eli liukuvärjättyjä villalankoja. Tässä koko kekomme:

Langat

Ja oma osuuteni siitä:

Omat_langat
Sateenkaaren väriset langat ovat hieman paksumpaa 6/2 (165 tex x 2) laatua, niistä on suunnitteilla villapusero esikoiselle. Muut vyyhdit ovat ohuempaa 8/2 (125 tex x 2) lankaa, ja niistä aion tehdä huiveja.

Kotilaituriin saavuimme noin kolme ja puoli tuntia aikataulusta myöhässä. Jäänmurtaja pörräsi ympärillä ja luotsi saatteli meidät perille. Paluumatka sujuikin joutuisasti lukuunottamatta puolen tunnin odottelua satama-altaassa. Jäitä jouduttiin nimittäin siirtelemään laivan ja laiturin välistä pois, jotta alus pääsi kiinnittymään laituriin. Vihdoin yhden maissa olin kotona, väsyneenä mutta onnellisena. Ja mikä parasta: nyt meillä on hyvä syy lähteä pian reissuun uudestaan!

Kiitos, Kristiina, hyvästä matkaseurasta!

9 kommenttia:

Judiuni kirjoitti...

Onneksi ehdit sentään lankaostoksille. Parempaa onnea tuleville matkoille! :)

MariL kirjoitti...

Luinkin jo Kristiinan blogista teidän reissustanne. Onneksi pääsitte turvallisesti kotiin ja saitte lankojakin tuliaisiksi! :) Menkäähän seuraavalle reissulle sitten, kun jäät ovat sulaneet. ;)

Susu kirjoitti...

Mä alattelin sua just eilen kun näin uutiset. Olin lähes varma, että siellä sä nyt olet jumissa jäissä. Kokolailla hyvä lankasaalis kuitenkin!

Jonna kirjoitti...

Loppu hyvin, kaikki hyvin!

annn kirjoitti...

Sait loistavan tekosyyn lähteä hetipiakkoin uusiksi :) Mutta onneksi edes vähän sait lohtulankoja!

Päivikki kirjoitti...

Voi, mikä matka! Taas nähtiin, ettei neulojan rauhaa saa mikään järkkymään. Kiva, että ehditte kuitenkin käydä lankaostoksilla.

Heleena kirjoitti...

Kaikkea tämä erikoinen talvi teettää. Onneksi ei ollut suurempaa vaaraa ja lankaa saitte maistiaisiksi.

Sude kirjoitti...

No olipas teillä reissu. Onneksi näitä lankoja saa Sadamarketistakin, ette jääneet kokonaan ilman.

Kissaemo kirjoitti...

Onpa sulla ollut melkoinen seikkailu! Mutta mitäpä sitä ei kestäisi lankojen takia :-) Itse reissasin Tallinnaan viikkoa aikaisemmin (Superstarilla), silloin ei vielä ollut mitään ongelmia.